Barion Pixel

Békés megoldások gyermekeink fegyelmezésére

A legtöbb család hétköznapi életét átszővik azok a konfliktusos, megoldásra váró, feszültséget keltő helyzetek, amelyek megoldási módjait már kialakítottuk az idők folyamán. Hatalmi harcokat folytatunk, fegyelmezni próbálunk, de közben elképzelhető, hogy nyugodtabb, békésebb, haladó megoldásokra vágyunk.

Hogyan fegyelmeztessünk

A gyerekek lényegében „civilizálatlanok” (hát gyermekek), és a szülői nevelés egy része elkerülhetetlenül magában foglal bizonyos mértékű javító munkát. A gyermekekkel türelmesnek és következetesnek kell lenni, ami egy másik módja annak, hogy megértessük vele, hogy ugyanazokat a szabályokat kell kifejeznie és érvényesítnie újra és újra, mint szülei.

Az „időkorlátok” nagyon hatékonyan működnek néhány gyerekkel. A szülőknek is figyelniük kell azokra a pillanatokra, amikor nekik (a szülőknek) szükségük lehet ezekre az intervallumokra… Komolyan állj hozzá, vegyél levegőt, amikor úgy érzed, hogy te is olyan irányíthatatlan vagy, mint a gyermeked.

A figyelemelterelés egy másik jó technika; nem kell minden esetben erkölcsi győzelmet aratnod, amikor egy kisgyermek rosszul viselkedik, ha át tudod irányítani a viselkedést és ez elkerülheti a csatát. A gyermekeknek szóló általános fegyelmi üzenet az, hogy nem szereted a viselkedést, de szereted a gyereket.

Gondolj inkább a dicséretre, mint a büntetésre. A fizikai fegyelem, mint az ütés és a verés, agresszív viselkedést vált ki a gyermekeknél. Ne feledd, hogy mindig szülői győzelem, ha úgy tudod strukturálni egy helyzetet, hogy a gyermek jutalmakat, például „képernyőidőt” (screentime-et) keres jó magatartással, nem pedig büntetéseket. Keress pozitív magatartást dicséretre és jutalomra, és a gyermekeid majd meg akarják ismételni a tapasztalatokat.

De óhatatlanul a szülői viszony bizonyos számú „rossz zsaru” pillanattal is jár, amikor nemet kell mondani vagy a gyermeket le kell állítani, és akkor gyermeked haragszik rád – és ez is rendben van, együtt jár a területtel is. Nézz a tükörbe, és gyakorold azt, amit a szülők mindig mondtak: “Én vagyok az édesanyád / apád, nem csak a barátod. Hallgass rám!”

Szülőként meg kell próbálnunk szabályozni gyermekeink viselkedését és segíteni őket a saját viselkedésük szabályozásában – nem próbálnunk átléphetetlen törvényeket adni nekik:

•         Rendben van. hogy nem tetszik a testvéred vagy az osztálytársad, de nem kell megütni.

•         Rendben van. dühösnek vagy frusztráltnak érezni magad, mindaddig, amíg barátod/társad nem megfelelően viselkedik.

Szülőként „civilizáló” munkánk könnyebb lehet, ha elismerjük e nehéz érzelmek erejét, és megünnepeljük az elért pozitív irányítást gyermekeinknél.

 Használd ki a lehetőséget, hogy bemutasd, mit teszel, ha elvesztetted az irányítást vagy rosszul viselkedtél: Őszinte szülői bocsánatkérést ajánlj fel.

A konfliktuskezelés a módszertanunk „ÉRZELMI” készségek csoportjának része.

Oszd meg te is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Szólj hozzá!